Страници

22.01.2011 г.

Американски учени установиха

Гласувайте за нас в bgtop.net

Американски учени установиха, че тогава, когато нещо се променя в ежедневието им, котките може да се държат сякаш са болни, въпреки че в действителност нямат никакъв здравословен проблем, съобщава Health Day.

Обикновено закъснение на храненето или друг човек, който се грижи за тях, може да стресира котките толкова силно, че малките създания да започнат да повръщат често, да отказват да поемат храна или да "съгрешават" тогава, когато им се налага да ползват тоалетна, несъобразявайки се с мястото, предвидено за тази дейност.

В рамките на изследването, осъществено от учените от университета в щата Охайо, под наблюдение са били поставени както котки с хронични заболявания, така и стресирани котки. Били са констатирани прилики в поведението на болните и стресираните животни.

Авторите на изследването отправят препоръката, че ветеринарите би трябвало да обръщат внимание на всяка промяна в поведението на малките създания тогава, когато се опитват да определят заболяването им. Възможно е котката да е напълно здрава, но нещо в заобикалящата я среда да се е променило рязко, което да доведе и до промяна в поведението й.




http://ecomedia.bg/

Няма коментари: