Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.
Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.
Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти – с една дума тя е нискокалорична.
Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония:
Правило №1: малки порции
Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.
Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.
Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.
По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.
Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.
Правило №2: пресни за сезона продукти
Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.
Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.
Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите мацутаке.
В северната част на Япония оризът всъщност не е популярен. Но пък там има идеални условия за отглеждането на царевица и картофи. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с щедро парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга.
Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю – към своя чай, морските продукти и плодовете (тук се усеща влиянието на китайската кулинария).
През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада – морски дарове и различни видове желе.
През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен саши - нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке.
През студената на много места зима японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги – със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.
В последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония, но с присъщата си мъдрост нацията се опита да го “пояпончи” – предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер, сладолед със зелен чай.
Правило №3: максимално близо до изходния вид на продукта
Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество.
Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално, и след тяхното приготвяне, те да създават впечатлението, че не са докосвани.
Правило №4: запазване на витамините и минералите
Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.
Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците – те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време. На всички е известно, че колкото по-кратко е времето за приготвяне на продукта, толкова повече хранителни вещества се запазват в него.
Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар