Страници

28.12.2010 г.

През 2010 г. убиха 105 журналисти

Поне 105 журналисти са били убити през 2010 г. в 33 страни по света при изпълнение на професионалните си задължения, предадоха световните агенции.

Миналата година загиналите при същите обстоятелства журналисти бяха повече - 122 -ма, като голяма част от тях станаха жертва на колективно убийство на Филипините.

Данните са изнесени от неправителствената организация Presse embleme campagne, базирана в Женева.

Тази година на първо място в класацията на убити журналисти се нареждат Мексико и Пакистан. Там са загинали по 14 представители на медиите. В Мексико повечето са станали жертва на конфликта между наркокартелите, а в Пакистан повечето са убити в пограничните с Афганистан райони, които са убежище на талибаните.

На трето място с 9 убити журналисти се нарежда Хондурас. Следват го Филипините (6), Русия (5) и Колумбия (4).

Двама журналисти загинаха през 2010 г. в Афганистан. Двама репортери на френската телевизия "Франс 3" са все още в плен там.


110 убити журналисти през 2009

Базираната в Женева неправителствена организация защитава идеята за специална международна конвенция за защита на журналистите в зони на конфликт.


Тя припомня, че един турски журналист беше убит през 2010 г. от израелски военни в международни води на път за ивицата Газа. Той бе на борда на един от корабите от флотилията с хуманитарна помощ за палестинската територия, спряна от Израел.

За пет години най-малко 529 журналисти са убити при изпълнение на професионалните си задължения, сочи още базираната в Швейцария организация. Най-опасни страни са Ирак (127 убити), Филипините (59), Мексико (47), Пакистан (38).

Повече от половината от убитите през последните пет години журналисти в света са загинали именно в тези четири страни.

Няма коментари: