Страници

28.12.2010 г.

На Плутон има гейзери от лед

Гейзери от течна вода и амоняк изригват на плутоновата луна Харон и веднага замръзват, показват наблюдения с телескопа „Джемини“ на Хаваите, съобщи „Ню сайънтист„.Това означава, че Харон може да има океан в недрата си, а в него да се крие живот. Наблюденията на екипа на Джейсън Кук от Югозападния научен институт в Боулдър показват, че водните молекули в леда на Харон са свързани с амониеви и образуват амониеви хидрати.
Тази смес е като антифриз и позволява водата да остане в течно състояние при по-ниски температури (минус 97 градуса по Целзий).
Учените изчисляват, че в дълбините на луната топлината от радиоактивното разпадане на елементи като натрий-40 поддържат температурата около минус 73 градуса по Целзий.
Затова е възможно да има течен подводен океан, от който през процепи на повърхността да се образуват изригвания.
Те обаче веднага замръзват и падат като сняг, защото повърхностните температури на Харон са около минус 220 градуса Целзий. Астрономите знаеха, че повърхността на Харон е предимно от воден лед.
Наблюденията им преди обаче не бяха достатъчно ясни, за да определят дали ледът е разпределен равномерно, или е съсредоточен само в някои участъци.
Сега екипът на Джейсън Кук установи, че ледът е концентриран на някои места. Кук предполага, че процесът прилича на наблюдавания на сатурновата луна Енцелад, където през дълги процепи в южния полюс изригват струи от водна пара.

1 коментар:

Stoian Petrov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.