Страници

23.01.2011 г.

Всички видове пингвини обитават Южното полукълбо

Гласувайте за нас в bgtop.net

Всички видове пингвини обитават Южното полукълбо, но далеч не всички се срещат само в Антарктика. Галапагоският пингвин е най-северният вид, който се среща само на Галапагоските острови, разположени в екваториалната област, т. е, в центъра на тропиците (но на северната граница на студеното Хумболтово течение). По крайбрежието на Перу и Чили живее хумболтовият пингвин, на юг, по крайбрежието на Южно Чили и Аржентина, а също и на Фолклендските острови — магелановият пингвин. Западното и южното крайбрежие на Южноафриканската република е родината на отделен вид пингвини — очилатия пингвин. Тези четири вида спадат към рода Spheniscus. Характерно за неговите представители е бялата лента от очите през бузите и гърлото. Хумболтовият и очилатият пингвин, обитатели на субтропичната и умерената зона, най-лесно се отглеждат в зоологическите градини. Кралският, скалният и магелановият пингвин, които се срещат предимно в субантарктическата област, също се отглеждат и развъждат с успех в зоологическите градини, И по бреговете на Нова Зеландия, Тасмания и Южна Австралия живеят пингвини. Повечето видове обаче гнездят на островите във и около субантарктическото морско пространство, което се разпростира като пояс с широчина от 1000 до 2000 километра около целия южнополярен континент, някъде по средата между Антарктика на юг и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия на север. Пингвините са привикнали не толкова към студена вода, колкото към вода с почти непроменяща се през годината температура. От 18 различни вида пингвини 12 живеят в субантарктическата зона. Тук се срещат магелановият пингвин, който гнезди само на Фолклендските острови и по крайбрежието на най-южната част на Южна Америка, пет други вида, които се откриват на юг от Нова Зеландия (дебелоклюнест пингвин от о. Снеърс, дебелоклюнест пингвин, венценосен пингвин, великолепен пингвин и пингвин на Шлегел), белокрилият пингвин от източното крайбрежие на, о. Южен остров в Нова Зеландия и малкият пингвин от крайбрежието на Нова Зеландия, Тасмания и Южна Австралия. Както в субантарктика, така и в морската част на Антарктика и по крайбрежието на Антарктическия полуостров живеят пингвинът папуа и златовеждият пингвин. Субантарктическите видове като кралски пингвин и скален пингвин се срещат само по периферията на Антарктика — о. Южна Джорджия и о. Хърт.

В Антарктика живеят седем вида пингвини. Най-навътре, на юг гнездят императорският пингвин и пингвинът на Адели. Те са типични обитатели на пояса паков лед, разпространени са в континентално-антарктическия крайбрежен район, където императорският пингвин е единственият вид, който се среща само там. Пингвинът на Адели се среща и в морско-антарктическата зона (с изключение на о. Южна Джорджия и о. Хърт), Характерен за морските зони на Антарктика е антарктическият пингвин, който обитава временно и северната част на пояса паков лед. В морско-антарктическата зона живеят пингвинът папуа и златовеждият пингвин, които се срещат и в Субантарктика, а на границата на зоната — кралският и скалният пингвин.

Общият брой на седемте антарктически вида пингвини е около 87 на сто (57,3 млн. екземпляра) от птиците, които се срещат в Антарктика, а по маса — 90 на сто от антарктическата птича биомаса. Антарктическите птици са важен фактор като краен консуматор на белтъци. Годишно те поглъщат огромни количества плуващи рачета (предимно крил) и много риби и главоноги. От 122 млн. антарктически птици вероятно 40 млн. са пингвини на Адели (сравни Пингвин на Адели, антарктически пингвин и пингвин папуа). Пингвините, т. е. птиците, които не могат да летят, до такава степен заемат централно място в Антарктика, че за да изтъкнат различията, биолозите изследователи на Антарктика често групират другите птици само в едно събирателно понятие — летящи птици.


hobyto.com

Няма коментари: