Страници

22.01.2011 г.

Суперкомпютърният център Лайбниц

Гласувайте за нас в bgtop.net

Суперкомпютърният център Лайбниц (Leibniz Supercomputing Centre (LRZ) в Гарчинг, Германия подписа договор с IBM за разработването и изграждането на нов суперкомпютър с общо предназначение със следващо поколение процесори Intel® Xeon®, за да поддържа усъвършенствани научни изследвания. Системата ще използва иновативна технология за охлаждане с гореща вода, за да използва 40% по-малко енергия, спрямо сравнима машина с въздушно охлаждане.

Наречена "SuperMUC", новата система е част от Партньорство за усъвършенствани компютърни технологии в Европа (Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) – високопроизводителна компютърна (HPC) инфраструктура за изследователи и индустриални институции в Европа. Тя ще позволи на научната общност на LRZ да изпитва
да проектира експерименти и да прогнозира резултати както никога досега. Суперкомпютърът ще бъде финансиран съвместно от Федералното правителство на Германия и от провинция Бавария.

В рамките на LRZ, се обработват широк кръг от изследователски области, от космология и произхода на вселената, до сеизмология и предвиждане на земни трусове. За да направи своята производителност достъпна за широк кръг от потребители с разнообразни приложения, LRZ ще изгради системата с общо предназначение на базатата на IBM System x iDataPlex с повече от 14,000 Intel Xeon процесора от следващо поколение. SuperMUC ще постигне пикова производителност от до 3 петафлопа. Това е равностойно на работата на повече от 110,000 компютъра. С други думи: 3 милиарда души, всеки от които използва джобен калкулатор, ще трябва да извърши 1 милион операции в секунда на човек, за да се постигне еквивалент на производителността на SuperMUC.





thrillldrillls.com

Няма коментари: